Yaşam

Duygularımızdan bile etkilenen ‘sindirim sistemimiz’ ve nasıl çalıştığı hakkındaki bu bilgileri öğrendiğinizde büyüleneceksiniz.

İnsan vücudu yapısı gereği pek çok karmaşık işlemi çok kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Bu süreçlerden biri hayati önem taşıyan sindirim sistemidir.Vücudumuza giren her besinden sorumlu olan bu sistem, birçok yardımcı organla besinlerin sindirim sürecini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirir.

sözlü olarak başlamak sindirim süreci, Çeşitli kimyasal ve fiziksel işlemlerden sonra anüste sonlanır. Bazen çeşitli hastalıklar nedeniyle kesintiye uğrayan bu süreç, gelişen tedavilerle kısa sürede eski durumuna döndürülebilmektedir.

Temel bilgilerden başlayarak: Sindirim sistemi nedir?

Vücudumuzdaki tüm süreç ve faaliyetler için gerekli olan güç, yediğimiz besinler tarafından sağlanmaktadır. Sindirim sistemiEt, meyve ve sebze gibi farklı kaynaklardan elde edilen gıdaları güç kaynağı olarak kullanmamızı sağlar.

sindirim sistemimizYiyeceklerin çiğnenmesini dilimize ve dudaklarımıza zarar vermeden ve uygun enzimleri salgılayarak koordine edebilme yeteneği, aynı zamanda yemeğin mideden bağırsağa taşınması sürecini de çok daha dikkatli ve doğru yapmamızı sağlar.

Peki sindirim sistemi tam olarak nasıl çalışır?

Sindirim sistemi, Besinleri parçalarken aynı zamanda organların gövdesini hareket ettirerek besinin yapı taşlarının emilmesine de çalışır. Her organın kendine has işlevi vardır. Ağız çiğneme yoluyla, yemek borusu peristaltik hareketlerle, mide kasılıp gevşeyerek, ince ve kalın bağırsaklar peristaltik hareketlerle işlevlerini yerine getirir.

Peristaltik hareket, yiyeceğin sistem içinde hareket etmesini sağlayan kasların kasılıp gevşemesidir. Vücuda alınan her besin doğrudan kullanılamayıp bir dizi işlemden geçirilerek optimize edilir ve gereksiz kısımlar vücuttan atılır.

Sindirim sistemi organları ve görevleri:

  • Ağız
  • Yutmak
  • Yemek borusu
  • Karın
  • İnce bağırsak
  • Kalın bağırsak
  • Anüs

Ağız

Besin vücudumuza girdikten sonra ilk olarak ağız yoluyla yolculuğuna başlar. Dişler, tükürük bezleri ve dil dahil sindirim sürecine Birçok yardımcı organ bu sürece yardımcı olur. Dişler yiyecek parçacıklarını küçük modüller halinde ezer ve dil, yiyeceği yutağa itmeden önce tükürükle nemlendirir.

Yutmak

Ağza bağlanan Y şeklinde bir tüp olan farenks. çiğnenmiş/ezilmiş Besinlerin ağızdan yemek borusuna sorunsuz geçişinde rol oynar. Soluduğumuz hava, burun boşluğundan akciğerlere giderken farenksten geçtiği için solunum sisteminde de önemli bir yere sahiptir.

Yemek borusu

Yemek borusu, farenksten mideye kadar uzanan ve peristalsis adı verilen bir dizi kasılma yoluyla yiyecekleri mideye taşıyan kaslı bir tüptür. Mideyle temastan hemen önce alt yemek borusunda “sfinkter” adı verilen bir bölge vardır; Bu alan yiyeceklerin yemek borusuna geri geçişini engeller.

Karın

Güçlü kas duvarlarına sahip kese benzeri bir organ olan mide, yiyecek karıştırmaVe taşlamada değerli bir rol oynar. Mide, yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olan asit ve güçlü enzimleri salgılar. Besin mideyi terk ettiğinde sıvı veya macun kıvamına gelir.

İnce bağırsak

Üç bölümden oluşan ince bağırsak: duodenum, jejunum ve ileum, uzun, gevşek bir şekilde kıvrılmış bir tüptür. İnce bağırsak, pankreastan salgılanan enzimleri ve karaciğerden gelen safrayı kullanır. yemeği parçalamaksürece yardımcı olur.

Kalın bağırsak

ince bağırsağınız Kalın bağırsak, anüse kadar bittiği yerden yaklaşık 1,5-2 metre uzunluğundadır. Su emiliminin gerçekleştiği bu organ, sindirim sürecinde kullanılmayan atıkları dışkıya dönüştürür. Kalın bağırsağın sonunda yer alan rektum, bu dışkının anüsten dışarı atılana kadar saklanmasını sağlar.

Anüs

sindirim sistemi Son kısım olan anüs ise pelvik taban kaslarından ve iki anal sfinkterden oluşur. Görevleri, rektal içeriğin katı, sıvı veya gaz olup olmadığını tespit etmek ve ardından rektumda depolanan dışkının vücudunuzdan ne zaman çıkarılması gerektiğini kontrol etmektir.

Dikkat etmekte fayda var: Sindirim sistemi hastalıkları nelerdir?

  • Gastroenterit
  • Çölyak hastalığı
  • Kabızlık ve İshal
  • huzursuz bağırsak sendromu
  • cezir
  • Ülser
  • kalın bağırsak kanseri

Gastroenterit

Yaygın olarak mide gribi olarak da bilinir gastroenterit Virüslerin, bakterilerin, parazitlerin veya çeşitli kimyasalların neden olduğu bir enfeksiyondur. Gastroenterite neden olabilecek bazı yaygın virüsler arasında norovirüs, rotavirüs, adenovirüs ve astrovirüs bulunur. Genellikle bir haftadan kısa süren bu rahatsızlık çoğu zaman herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden düzelir. Ancak daha ciddi olaylar dehidrasyona neden olabilir ve bunun sonucunda bazı tıbbi tedaviler gerekebilir.

Çölyak hastalığı

Çölyak hastalığı ince bağırsağa zarar veren kronik bir hastalıktır. sindirim sistemi Bu bir hastalıktır. Bu hastalıkta kişinin bağışıklık sistemi glutene tepki verir. Gluten buğday, arpada ve çavdarda doğal olarak bulunan bir proteindir. Yaygın olarak ekmek, makarna, kurabiye ve kek gibi gıdalarda bulunur ancak listelemediğimiz diğer yiyecek veya içeceklerde de bulunabilir.

Kabızlık ve İshal

Kabızlık ve ishal oldukça yaygındır sindirim sistemi Hastalıkların tam ortasında yer alır. Kısa vadede ortaya çıkabilen bu rahatsızlıklar, uzun süre devam etmesi durumunda yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilmektedir.

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin büyük ölçüde azaldığı ve dışkılamanın seyrek olduğu bir hastalıktır. Kabızlık ve ishalin arkasında birçok neden olabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gitmenizi öneririz.

huzursuz bağırsak sendromu

huzursuz bağırsak sendromu, Kalın bağırsağın aktivitelerini etkileyen kronik bir hastalıktır. Son araştırmalara göre Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan insanların yaklaşık %12’sinin bu bozukluğa sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Bu bozukluğun neden olduğu belirtiler şunlardır: sindirim sisteminde Herhangi bir görünür fiziksel hasar veya hastalık belirtisi olmadan gerçekleşir. Ancak kolayca görülebilen bu semptomlar yine de yaşam kalitesini etkileyebilir.

cezir

cezir, sindirim sistemi En sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesiyle ortaya çıkar. Pek çok kişi bunu orta sıralarda yaşayabilir. Hiçbir belirti vermeden de ortaya çıkabilen bu rahatsızlık, bazı durumlarda hazımsızlık veya göğüs bölgesinde yanma hissine de neden olabiliyor.

Ülser

Ülser, mide dokusu Hasar gören bu kısımda hasar ve sonrasında oluşan sindirim salgıları nedeniyle çeşitli yaraların oluşmasıdır. Aynı bozukluk duodenumda da ortaya çıkabilir. Bu bozukluğun en yaygın nedeni “ Helikobakter pilori” bakterilerin neden olduğu enfeksiyonu gösteriyor.

kalın bağırsak kanseri

Son yıllarda sağlık alanında yaşanan gelişmelerle birlikte, kolon kanseri Erken teşhisle tedavi edilebilir hale geldi. Çeşitli testler sayesinde hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan çok önce önlenmesi, tespit edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün hale geldi.

Sindirim sistemi hakkında ilginç bilgiler:

  • Baş aşağı yiyebilirsin
  • Mide asidi mideyi sindirebilir
  • Duygularınız Sindirim Sisteminizi Etkileyebilir
  • Günde ortalama 0,75 ila 1,5 litre tükürük üretiyoruz.

Baş aşağı yiyebilirsin

yiyecek midene ulaşır Herhangi bir yer çekimi kuvvetine ihtiyaç duymaz. Bir şey yediğinizde yemek borunuzdaki kaslar dalga benzeri bir biçimde kasılır ve gevşer. Bu sürece peristalsis denir ve yiyecekleri yemek borusu boyunca mideye doğru iter. Yani baş aşağı yemek yemek zor ve tehlikeli ama aynı zamanda mümkün.

Mide asidi mideyi sindirebilir

mideniz tarafından üretilir Hidroklorik asit adı verilen sindirim sıvısı son derece aşındırıcı bir yapıya sahiptir. Mide kendisini kalın bir mukus tabakasıyla bu asitten korur. Bu tabaka olmasaydı mide asidi kendi kendini sindirirdi.

Duygularınız Sindirim Sisteminizi Etkileyebilir

Muhtemelen beyin ve bağırsak arasındaki ilişkiyi duymuşsunuzdur. bağırsakların duygusal sağlığınızGastrointestinal sisteminizdeki bir problemin, sinir sisteminize ruh halinizi etkileyebilecek sinyaller gönderdiği ortaya çıktı.

Günde ortalama 0,75 ila 1,5 litre tükürük üretiyoruz.

Tükürüğünüzü yutmak nadiren yapmayı düşündüğünüz bir şeydir, aksine çok doğal bir süreçtir. Ancak her gün yaklaşık 0,75 ila 1,5 litre tükürük üretiyoruz. Yiyecekleri nemlendirmeye yardımcı olur ve karbonhidratların sindirimiBaşlatan 3 grup tükürük bezi vardır.

Bu içerikteki tüm detaylar yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Bahsettiğimiz rahatsızlıklardan birinden şüpheleniyorsanız en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.

Kaynak: VeryWellHealth, NationalGeographic, Kanser

eruhajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu